«ταύτα παράθου πιστοίς ανθρώποις, οίτινες ικανοί έσονται και ετέρους διδάξαι»(Τιμ.Β΄2)

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Εις την ανακομιδήν των λειψάνων του Χρυσοστόμου (27 Ιανουαρίου)




Είναι δύσκολο, αγαπητοί μου αδελφοί, η αναξιότητα μου να προσεγγίσει μία προσωπικότητα , όπως αυτή του Ιερού Χρυσοστόμου, του οποίου τα λείψανα σήμερον νοερώς ανακομίζονται στην βασιλεύουσα των πόλεων, ήτοι εορτάζουμε την ανακομιδή των ιερών του λειψάνων. Ο ιερός υμνωδός θέλοντας να εγκωμιάσει μία άλλη πνευματική κορυφή, τον μεγάλο Βασίλειο, γράφει χαρακτηριστικά: " σου την φωνήν έδει παρείναι Βασίλειε". Έτσι λοιπόν , είναι δύσκολο για έναν φτωχό πνευματικά ιερέα να σκιαγραφήσει την χρυσοστομική προσωπικότητα. "Σου την φωνήν έδει παρείναι Χρυσόστομε".

Οι άγιοι ιεράρχες της Εκκλησίας μας, οι αγωνιστές άγιοι, οι ομολογητές της πίστεως, βρίσκουν στο πρόσωπο του αγίου Ιωάννη την επιτομή των ιερατικών και χριστιανικών αρετων. Χωρίς υπερβολή θα μπορούσε κανείς να τον ονομάσει δεύτερο Ηλία και Πρόδρομο, για την πολλή του παρρησία και θάρρος να ελέγχει δημόσια τους άνομους βασιλιάδες και άρχοντες. Θα μπορούσε κανείς να τον ονομάσει δεύτερο απόστολο Παύλο και δέκατο τρίτο των αποστόλων, διότι υπάρχει κορυφή στην ερμηνεία και τον ευαγγελισμό της γραφής. Θα μπορούσε κανείς να τον ονομάσει δεύτερο Ιωάννη Θεολόγο, διότι άγγιξε τα ακρότατα της θεολογίας, αποδίδοντας μας όμως την εν Χριστώ θεολογία όχι με υψηλά και δυσνόητα νοήματα, αλλά με γλαφυρότητα,ζωντάνια και απλότητα , όπως ο ευαγγελιστής Ιωάννης. Θα μπορούσε κανείς να τον ονομάσει δεύτερο Ιάκωβο αδελφόθεο, διότι υπήρξε συντάκτης της θείας λειτουργίας, δια της οποίας αγιαζόμαστε και πανηγυρίζουμε την βασιλεία του Θεού σήμερον και αεί. Είναι μάρτυρας γιατί συμμαρτύρησε με μάρτυρες στην εξορία και στις κακουχίες, για την αγάπη της αλήθειας και του Χριστού.Είναι φτωχών υπερασπιστής και πενήτων πλουτιστής.  Με λίγα λόγια είναι ο άγιος Ιωάννης,ο Χρυσόστομος, η εικόνα της αγιότητας, η ζωντανή εικόνα του ίδιου του Χριστού.

Το ιστορικό της σημερινής εορτής έχει ως εξής:  Τριάντα ολόκληρα χρόνια το σκήνος του αγίου μένει στην Αρμενία, όπου εξορίστηκε και κοιμήθηκε ο άγιος. Ο μαθητής του αγίου και άγιος πατριάρχης Πρόκλος φροντίζει για την μεταφορά του λειψάνου στην Κωνσταντινούπολη, την νόμιμη έδρα του αρχιποίμενα Ιωάννη. Στο δρόμο προς την βασιλεύουσα το λείψανο θαυματουργεί. Μάλιστα, αποκαθίσταται μια αδικία που έγινε σε κάποια χήρα από την βασίλισσα Ευδοξία, την διώκτρια του αγίου. Εν τέλει το λείψανο φτάνει στην βασιλεύουσα. Ο λαός πανηγυρίζει και αποκαθιστά τον άγιο στο θρόνο του. "Απόλαυε τον θρόνο σου άγιε". Ο άγιος σαν ζωντανός και παρών ευλογεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα δια του "Ειρήνη πάσι". Τέλος, το λείψανο τίθεται στο ναό των αγίων Αποστόλων, των οποίων δέκατος τρίτος τρόπον τινά υπήρξε ο Χρυσόστομος.

Αυτή την ανακομιδή, αυτή την αποκατάσταση του αδικημένου αγίου, του μάρτυρα Ιωάννη εορτάζουμε σήμερα,αγαπητοί. Είναι πολλές οι εορτές του ενιαυτού που είναι αφιερωμένες στον Ιερό Χρυσόστομο από την Εκκλησία μας και από εκεί και μόνο φαίνεται το ύψος του αγίου εκείνου και πόσα του οφείλουμε, τί μεγάλη ευγνωμοσύνη και τιμή του ανταπέδωσε η Εκκλησία και ο Χριστός, υπέρ του οποίου και την ψυχή και την ζωή του έθεσε σε κίνδυνο.

Ας κοιτάξουμε όλοι μας αδελφοί, προς τον επισκοπικό θρόνο. Είναι παρών ο άγιος Ιωάννης διά της εικόνας του. Ζει ανάμεσα μας, χοροστατεί και μας ευλογεί. Είναι η ελάχιστη αποκατάσταση που μπορούμε να προσφέρουμε σε εκείνον τον τόσο μακρυνό αλλά και τόσο κοντινό πατέρα μας. Τον αποκαθιστούμε στον θρόνο του. Ας εγκαταστήσουμε και τα χρυσοστομικά λόγια στην ψυχή μας. Να αγαπήσουμε και να μελετήσουμε και να εγκολπωθούμε τον χρυσοστομικό λόγο. Ιδιαίτερα, στην εποχή μας το έχουμε ανάγκη, το οφείλουμε στην ίδια την ψυχή μας.

Να έχουμε την ευλογία του αγίου. ΑΜΗΝ







π Παντελεήμων Κρ. , Ιανουάριος 2010

1 σχόλιο:

Ορθόδοξος είπε...

Δόξα τω Θεό, π. Παντελεήμων, τα κηρύγματα σου είναι βάλσαμο μέσα στο λιοπύρι της ζωής.
Ο καλός Θεός να σε ευλογεί πάντα να συνεχίζεις το έργο που σου ανέθεσε.