«ταύτα παράθου πιστοίς ανθρώποις, οίτινες ικανοί έσονται και ετέρους διδάξαι»(Τιμ.Β΄2)

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Εις τον Συμεών τον δίκαιον και την Άνναν του Φανουήλ(3 Φεβρουαρίου)


Αδελφοί,

Ο άγιος Συμέων ο δίκαιος, ονομάστηκε δίκαια Θεοδόχος, γιατί προϋπάντησε τον Χριστό ως βρέφος στον ναό των Ιεροσολύμων, αλλά και γιατί εγκολπώθηκε αυτή την ξεχωριστή αποκάλυψη του μεσσίου στον κόσμο, έκλεισε μέσα του  το μυστήριο του Θεού για την σωτηρία του κόσμου, την οποία είδε και ευαγγελίστηκε. 

Κατά την παράδοση ο άγιος Συμεών υπήρξε ένας από τους αρχαίους εκείνους μεταφραστές της Παλαιάς Διαθήκης, ο οποίος απίστησε και εθαύμασε όταν στο βιβλίο του προφήτου Ησαΐα , διάβασε την προφητεία για την αειπαρθενία της Θεοτόκου. Έτσι πληροφορήθηκε από τον Θεό πώς δεν θα πεθάνει αν δεν δεί γεννηθέντα και αγγίξει με τα ίδια του τα χέρια το σωτήριον, δηλ. τον Μεσσία Χριστό. Χρόνια σύχναζε στο ιερό των Ιεροσολύμων για να δει και να συναντήσει το ποθούμενον, ώσπου σε βαθιά γεράματα υποδέχθηκε τον Χριστό, κατά την αγία εκείνη και θεοφανή ημέρα της παρουσίασης Του στο ναό κατά τον νόμο του Μωσέως.

Αυτή την αποκάλυψη και χάρη που έλαβε ο δίκαιος και γέρων Συμεών, να κρατήσει στην αγκαλιά του την προσδοκία των αιώνων,τον σαρκωμένο Λυτρωτή Θεό, δεν την έλαβαν οι αρχαίοι και μεγάλοι προφήτες. Τόσο μεγάλη η τιμή και τόσο αγία η πολιτεία του! Τόσο θερμή η πίστη του,τόσ ησκημένο στην αρετή το σώμα του και τόσο δεκτική η καρδία του, με την ορθόδοξη πνευματική έννοια της καρδίας. Γιατί είδε πριν ο Μωϋσής τον άσαρκο Θεό, τον άγγελο του Πατέρα Υιό, αλλά εν γνόφω και σκιά. Είδε ο Ησαΐας πίσω από "καπνόν" και εν δόξη με τα πνευματικά κεκαθαρμένα μάτια του τον Άσαρκο Υιό του Πατέρα και ένιωσε κατανενυγμένος,εξουθενωμένος,ακάθαρτος! Όμως ο Συμεών και Τον άγγιξε και Τον είδε και ευαγγελίστηκε ζωντανά την εκπλήρωση των προσδοκιών και των οραμάτων των δύο μεγάλων προφητών. Γι'αυτό και θα μπορούσε να ονομαστεί ΄όχι μόνο θεοδόχος αλλά και θεόπτης. Γιατί και πίσω από το κάλυμμα της σαρκός αναγνώρισε την θεότητα,ομολόγησε το σωτήριον,προεκήρυξε το Πάθος και την ανάσταση.

Κοντά στην αποκάλυψη του Συμεών έρχεται και η μαρτυρία της γηραιάς χήρας Άννας, που σύχναζε στον Ναό χρόνια μετά την πρώιμη χηρεία της υμνώντας και δοξάζοντας τον Θεό, με προσευχες και νηστείες.Εκείνη ομολόγησε στους γύρω και είπε: "Τούτο το βρέφος ουρανόν και γην εστερέωσεν". Και αυτή η ομολογία και αναγνώριση είναι αποτέλεσμα καθαρού νοός και προφητικής , καθαρής καρδιάς. Καρδιάς που δοκιμάστηκε μακρυά από τον κόσμο, μέσα στον ιερό χώρο της αγκάλης του Θεού, εν προσευχή και νηστεία.

Εορτάζοντας τους δύο δικαίους, αδελφοί... εορτάζοντας την ίδια την αποκαλυπτική εορτή της Υπαπαντής, καλούμαστε να γίνουμε και εμείς θεοδόχοι. Καλούμαστε να ασπαστούμε την απλότητα,την ταπείνωση,την λαθότητα,την εγκαρτέρηση, την μυστηριακή ζωή ,την δυνατή και σχεδόν παράλογη για τον κόσμο πίστη, πώς όντως ο Χριστός ετέχθη και εσκήνωσεν εν ημίν. Πώς όντως σκοπός και αγώνας και μέριμνα του Χριστιανού είναι να γίνει θεοδόχος, να μορφωθεί μέσα του ο Χριστός ο Κύριος,το εφετόν και ποθούμενον, ο μεγάλος της καρδίας του έρως και να μεταμορφωθεί εν Χριστώ, να εκπληρωθεί και να πληρωθεί μέσα μας η αληθινή μακαριότητα και δικαίωση. ΑΜΗΝ



π Παντελεήμων

1 σχόλιο:

Ορθόδοξος είπε...

Δόξα τω Θεό!
Ας προσπαθήσουμε όλοι μας να βελτιώσουμε τον εαυτό μας.
Έτσι όπως λένε και οι πατέρες της Εκκλησίας – διορθώνοντας ο κάθε ένας μας το άτομο του – θα γίνει ο κόσμος μας καλύτερος.
Η αγκαλιά Του Κυρίου είναι ανοικτή για όλο τον κόσμο, δεν υπάρχει προσωποληψία στο Θεό.